Cégügyek


Elindult a vállalati e-autó támogatási program, a vállalkozások február 5-e óta igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. Másnap reggelig 1121 vállalkozás nyújtotta be a támogatási kérelmét 1440 járműre, 5,6  milliárd forint értékben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).


A kormány és a Bankszövetség közötti megállapodás alapján még olcsóbbak lesznek a hitelek, mivel az új vállalati hiteleknél a futamidő alatt 6 hónapig nulla százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár, ettől a kamatszint azonnali és gyors csökkenését remélik - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).


A szabadság kiadásának kötelezettsége a munkáltatót terheli, ezért az ő felelőssége, hogy a munkavállaló ténylegesen is szabadságban részesüljön. Kiadásának időpontját a munkáltató a munkavállaló meghallgatását követően állapítja meg, amit a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölnie kell. 

A NAV revizorai 2023. június 1-től fokozottan vizsgálják a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezéseket, mint kiderül a legfrissebb Adótraffipaxból a „Kiemelt ellenőrzési témakörök” menüpontban


A hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek és intézményeknek április 30-ig kell regisztrálni a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vállalati portálján az elektronikus ügyintézési felületen - tudatta a társaság az MTI-vel kedden.


Ha eltűnik egy cég működésének iratanyaga, az nem jelenti azt, hogy a vállalkozás adótartozásai nem érvényesíthetőek.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), de már a teljes 2258-as bevallás is elérhető a NAV online nyomtatványitöltőjében.


Évek óta kötelező minden vállalkozásnak és civil szervezetnek regisztrálni a Cégkapun. A cégkapu szolgáltatást az ügyfélkapu mintájára, azt kiegészítve hozták létre. A kettő különbsége, hogy az ügyfélkapu elsősorban magánszemélyekhez kapcsolódik, és csak személyükön keresztül azokhoz a cégekhez, amelyek ügyeit intézik, a cégkapu pedig a cégekhez ill. civil szervezetekhez kapcsolódik, ezek ügyeinek intézésére alkalmas.


Az üzemanyag-elszámolás 2022-ben is az elmúlt években alkalmazott jogszabályok és képletek alapján történik. Ezért a saját gépkocsihasználat elszámolása 2022-ben is a NAV üzemanyag-elszámolás képlet, illetve az útiköltség-térítés 2022-ben is érvényes szabályainak figyelembevételével a legegyszerűbb. 


Több mint 1200 település minősül szabad vállalkozási zónának, ahol fejlesztési, beruházási, adópolitikai, és foglalkoztatáspolitikai kedvezmények érhetőek el az ott működő vállalkozások fellendítése és az ottani beruházások számára vonzóbb környezet biztosítása érdekében. A szabad vállalkozási zónává történő kijelölés 2027. december 31-ig szól.