Április végéig kell regisztrálniuk a cégeknek az új hulladékgazdálkodási rendszerbe


A hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek és intézményeknek április 30-ig kell regisztrálni a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vállalati portálján az elektronikus ügyintézési felületen - tudatta a társaság az MTI-vel kedden.    A regisztrációval a hulladéktermelők a koncessziós keretek között végzett hulladékgyűjtés és -kezelés 2023. július 1-jén induló rendszeréhez csatlakozhatnak. A szolgáltatás igénybevétele kötelező. Az intézmények - többek között iskolák, óvodák, idősek otthona, szociális intézmények - és gazdálkodó szervezetek, koncesszió alá tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladékának begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti 2023. július 1-jétől.

    A regisztráció a hulladéktermelők és a hulladék begyűjtését végző szolgáltatók összekapcsolását támogatja, valamint közvetlen felületet biztosít a koncessziós társasággal szemben fennálló kötelezettségek, egyenlegek és egyéb folyamatban lévő ügyek követésére - írták.
    A közlemény szerint július 1-jétől a MOHU Zrt. koncessziós kiírásnak és a jogszabályoknak megfelelően - uniós irányelvek mentén - elindítja Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelőségi rendszert (EPR). Ennek célja, hogy a termékek gyártói, illetve első belföldi forgalomba hozói viseljék a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során. Az új rendszerben a MOHU Zrt. gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről. Mindez érinti többek között a csomagolások, egyes egyszer használatos műanyag termékek, az elektromos és elektronikus berendezések, az elemek és akkumulátorok, a gépjárművek és alkatrészeik, a gumiabroncsok, a reklámhordozó- és irodai papírok, a sütőolajok és -zsírok, a textiltermékek, illetve a fából készült bútorok gyártóit, első belföldi forgalomba hozóit - közölték.
    A regisztrációval kapcsolatos részletes tájékoztatás a mohu.hu weboldalon található.
    Július elsejétől az eddigi megosztott önkormányzati és állami hulladékgazdálkodási közfeladatok helyett az előbbi megszűnésével egy centralizált hulladékgazdálkodási rendszer jön létre. A MOHU nyerte meg 35 évre az állami koncessziót a hulladékgazdálkodás hazai egységesítésére és fejlesztésére.

forrás: MTI


2023-04-19 15:53