Közlekedés


Az Európai Parlament új, az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanáccsal már egyeztetett intézkedéseket fogadott el az új nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési célok szigorítása érdekében.


A szokásos év közbeni menetrendmódosítás részeként, április 7-től több mint 40 vasútvonalon alkalmazkodik még inkább a menetrend a munkába és iskolába járási, illetve a hazautazási és átszállási szokásokhoz - közölte a MÁV Zrt.


Forgalomkorlátozás lesz az M0-s autóút több szakaszán április elejétől több hétig - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.


Az Építési és Közlekedési Minisztérium a Világgazdaság kérdésre közölte, hogy az egynapos autópálya-matrica 2024. április 1-jétől lesz elérhető.


Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.


Tájékoztató oldalt indított a MÁV–Volán-csoport a március 1-jén életbe lépő megye- és országbérletekről. A www.ujtarifa.hu oldalon ábrák mutatják be, hogy ki és milyen kedvezményre jogosult, melyik jegy mennyibe kerül, meddig érvényes és hol lehet megvenni.


A tarifareformmal az utazók az új rendszer nyertesei - mondta Karácsony Gergely főpolgármester, aki a létrejött megállapodás alapján a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti az új rendszert létrehozó javaslatcsomagot.


A hétköznap estékre is kiterjeszti az elsőajtós felszállási rendet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) - közölte a társaság az MTI-vel. A tájékoztatás szerint fokozatosan vezetik be, hogy este nyolc óra után a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét.


További járatokkal bővült a "grafikus" helyfoglalási rendszer, amivel kocsiábrán megjelölve lehet ülőhelyet választani - közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.


A Mol két részletben érvényesíti a kötelező jövedékiadó-emelést: az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani. Először húsz, majd huszonegy forinttal drágulnak az üzemanyagok.