Közlekedés


Hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár az M3-as metró március 20-a, hétfő délutántól. A Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a felújítás, ezért ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények, a lezárt állomások környéke pótlóbusszal és egyéb járatokkal közelíthető meg. Hétköznap egész nap a teljes vonalon jár a metró, már az esti órákban sem kell pótlóbuszra szállni. Hétvégén csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Az M3-as metró közlekedési rendjének változásához igazodva már március 18-án, szombaton megváltozik a metróhoz kapcsolódó felszíni közlekedési hálózat.


Az ingyenes európai vonatbérletekre vonatkozó uniós pályázat újabb fordulóján várhatóan mintegy 750 magyar fiatal juthat hozzá az ajándékjegyekhez.


Tíz százalékkal magasabbak lettek a fővárosi taxis tarifák.

Az alapdíj a korábbi 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nőtt.


Éves országos, heti (10 napos) és megyei autópálya matrica online vásárlása esetén a gépjármű típusára is figyelemmel kell lenni (D1, D2, U, B2, D1M kategóriák léteznek). Miért nincs 1 napos autópálya matrica? Melyik online felületen lehet úgy vásárolni magyarországi autópálya matricát 2023-ban, ahol nem számítanak fel pluszban kényelmi díjat? Ennek is utánajártunk.


Egy egyszerű online szolgáltatás segítségével könnyen megtudhatjuk, hány pontunk van, amelyeket bármely közlekedési bírság megszerzése után kaptunk.
A közlekedési előéleti pontrendszert 2000-ben vezették be Magyarországon, és a lényege, hogy tizennyolc pont összegyűjtése után legalább fél évre bevonják a vezetői engedélyt.


Látszólag ellentmondott egymásnak a vármegyebérletek Budapesten belüli használhatóságáról a MÁV és a kormány, előbbi azonban a kérdésünkre megerősítette: a vonatokra nem kell majd Budapest-bérlet a vármegyebérlet mellé, a HÉV-re viszont igen.


A belváros és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között közlekedő 100E buszon 1500 forintról 2200-ra emelkedik a jegyár április 1-jei hatállyal - döntött Fővárosi Közgyűlés.


Életveszélyes helyzet adódik, ha az autópályán áll meg a jármű, és az utasok rosszul reagálnak. A legutóbbi Európai Úniós statisztikák szerint a leállósávban álló autót átlagosan 8 percen belül baleset érheti, mivel más sofőrök későn észlelve belerohanhatnak, elsodorhatják azt. Ezért kulcsfontosságú egy meghibásodást követően, hogy reagálnak az utasok. Sajnos nemrégiben is történt olyan eset, amikor a műszaki hibás autóból kiszálló utasokat kiszállást követően elütötte egy tehergépkocsi, és életüket vesztették


A jelentősen bővülő repülőtér 2-es terminálja előtti régi/új parkolót hamarosan újra használatba lehet venni, és villanyautó-töltőkről is gondoskodik az üzemeltető.


„Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást” – idézte az MTI Palkovics Imrét, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnökét, aki az M1 vendége volt.