Pénzügyek


Egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke 2023: hogyan történik a TB fizetés saját magam után 2023-ban? TB járulék fizetése egyénileg, saját jogon 2023: mennyi az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2023-ban, ha az is szeretne egészségügyi ellátást kapni, aki nem biztosított? TB naptár 2023: mennyi a TB járulék (eü. járulék) 2023. évi, havi és napi összege? A TB fizetés történhet online vagy átutalással, de érdemes visszamenőleg is ellenőrizni, hogy rendben kifizetésre került-e az összeg.


nav.gov.hu portálon már hozzáférhető az a tudástár, ami a különböző élethelyzetekben leggyakrabban előforduló adóügyekhez kínál érthető, tömör információkat, és egyes ügyekhez kapcsolódó, elektronikus ügyintézési felületeket. A tájékoztatók az emberi életút főbb állomásai szerint csoportosítva, értelemszerűen mutatják be a szabályokat és segítik lépésről lépésre az adózókat. 


Hamarosan érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, illetve határozatok a gépjárműadó fizetésre kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Az adó első részletét 2023. március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig kell befizetni.


Kétszeresére emelkedik a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítése. Az eddigi 15 forintos adómentes költségtérítés összege 30 forintra nő. A megemelt összeg első alkalommal a 2023 január hónapjára munkába járás címén kifizetett költségtérítés esetében alkalmazható.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat tehát automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.


Havi 30-40 ezer forintot is megtakarítanak azok a magyarok, akik Romániában vagy Szlovákiában vásárolnak - derítette ki a 24.hu. Tankolni is sokan a határon túlra járnak. Az RTL összeállításából az is kiderül, hogy magyar Pick szalámi kevesebb mint feleannyiba kerül Németországban, mint itthon.


A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe. A háziorvosoknak, szakorvosoknak, az előző évi kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak. A személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük a NAV-hoz, azt csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig. 


Átalakulhat és élénkebbé válhat a lakásbiztosítások piaca a jövőben egy új, április végén érvénybe lépő jogszabály miatt: az ügyfelek többek között egy plusz alkalmat kapnak a lakásbiztosítási szerződésük költségek nélküli felmondására - közölte a Netrisk.hu pénteken az MTI-vel.


Alig egy hét alatt több mint 330 milliárd forintnyi fogyott el az inflációt követő hozamú Prémium Magyar Állampapírból (PMÁP). Már csaknem 4600 milliárd forint van ebben a befektetésben. 


Elérhetők a friss bevallási információk a NAV honlapján, sőt, akik a NAV által elkészített bevallási tervezetük felhasználása helyett mégis maguk szeretnék elkészíteni bevallásukat, ők már hozzáférhetnek a 22SZJA bevallás webes kitöltő programjához.