Pénzügyek


Akár 19 százalékkal is emelkedhet jövőre a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) azoknak az ügyfeleknek, akik saját biztosítójuknál maradnak - közölte a CLB biztosítási alkuszcég az MTI-vel.


Március 31-ig a befektetési vállalkozások, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok, valamint a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál mostantól elhelyezett betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos diszkont kincstárjegy kamatánál - olvasható a gazdaságfejlesztési miniszter hétfői közleményében.


Új funkcióval bővült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelkalkulátor alkalmazása, a program segítségével mostantól kiszámítható, hogy a tervezett hitel feltételei a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) mellett megfelelnek-e a hitelfedezeti mutató (hfm) feltételeinek - közölte a jegybank csütörtökön a honlapján. 


Sokat tehetünk akár pénz nélkül is, csupán odafigyeléssel azért, hogy energiatakarékosabban éljünk, például a hűtő hőfokának megfelelő beállításával, vagy ha 30 fokon mosunk, ami ugyanolyan hatékony lehet, mint a forróvíz. 


Újabb élelmiszerekre, a tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjesztette a kormány az árstopot a liszt, napraforgóolaj, sertéshús, csirkehús, a 2,8%-os tej, és a kristálycukor mellett. Az árstopok egyelőre az év végéig vannak érvényben.


Mit lehet tenni az óriási drágulás közepette, ha a tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra? Az alábbiakban emellett arra is kitérünk, mi a teendő, ha nem fizet a kötelezett.


A kaució szó többnyire pénzbiztosítékot jelent, és a cautio (óvatosság) szóból származik. Ingatlan hasznosítása esetén a kaució védelmet nyújt az ingatlant ért esetleges károk ellen.
A kaució nem lehet indokolatlanul magas (általában háromhavi lakbérnek megfelelő összegnél magasabb).

Megelhetesikalkulator.hu címen érhető el a Magyar Szakszervezeti Szövetség által kifejlesztett, ingyenes megélhetési kalkulátor, amellyel bárki megtudhatja, mennyivel nőttek a megélhetési költségei - mondta Lajtai György, a kalkulátor kifejlesztésének és működtetésének koordinátora online sajtótájékoztatóján.


Az energiaárak emelkedése miatt a temetkezések is drágulnak januártól - közölte az MTI-vel a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének (MATESZSZ) elnöke.


A nehéz gazdasági helyzetben egyre többeket érint a hitelek bedőlésének veszélye, annak ellenére, hogy a kormány nemrég bejelentette: a kamatstopot újabb fél évvel, jövő június végéig meghosszabbítja. Ez az intézkedés azonban nem segít mindenkinek.