Irodalom és képzőművészet találkozik a Kertész Imre Intézet új programsorozatában


Irodalom és képzőművészet találkozik a Kertész Imre Intézet új, Képírók címmel induló, havonta jelentkező ingyenes művészettörténeti programsorozatában.    A Kertész Imre Intézet az MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a rendezvényeken Bellák Gábor művészettörténész, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa tart előadást egy-egy olyan jelentős magyar képzőművész munkásságáról, aki valamilyen módon kapcsolódik az intézet irodalmi hagyatékaihoz, íróihoz, költőihez. Az előadás témáját adó festő egy művét minden alkalommal ki is állítják a helyszínen.

    A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet a Nobel-díjas magyar író hagyatékrésze mellett Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli - olvasható a közleményben.
    Mint írják, az életművek gondozásán túl az intézet összművészeti programokon keresztül igyekszik minél szélesebb körben bemutatni és népszerűsíteni az alkotók szellemi örökségét. A művészeti ágak találkozását pedig nemcsak rendezvényeinek szervezésekor, de az elmúlt években meghirdetett versmegzenésítési vagy képzőművészeti pályázataival és kiállításaival is inspirálta már.
    A tájékoztatás szerint az összeművészeti rendezvények sorába illeszkedik a havonta jelentkező, új programsorozat, melynek első, Kondor Béla Ég és föld között című eseményén Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas, posztumusz Kossuth-díjas festőművész Űrhajósok című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, a festményből kiindulva pedig szó esik majd a Kondor-életműben meghatározó szerepet játszó repülésről, valamint a festőművész és Pilinszky János költő barátságáról is.
    A következő előadás témája a diktatúrák művészete lesz, melynek apropóját Arthur Koestler élete és munkássága adta, a kapcsolódó festmény pedig Bán Béla Kónyi elvtárs című alkotása lesz. A nagyközönség megismerheti majd azt is, hogyan vélekedett Kertész Imre a műélvezetről Korniss Dezső Allegro Barbaro című képéből kiindulva.
    A programsorozat negyedik, A szent és a profán című előadásban pedig Karátson Gábor festészete és Pilinszky költészete kapcsán a szentség és profanitás alakulásáról esik szó az újabb kori művészet történetében. Az erről szóló előadáson Karátson Gábor Játékon kívül. Sérült holland játékos című képét állítják majd ki - olvasható az összegzésben.
    A kiállítandó műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely bocsájtja a Kertész Imre Intézet rendelkezésére - áll a közleményben.

forrás: MTI


2024-02-14 18:01