Minden, amit tudni kell a hamarosan induló középiskolai felvételiről


Azon nyolcadikosok, hatodikosok vagy negyedikesek számára, akik a következő évben középiskolában folytatnák a tanulmányaikat, rövidesen indul a középiskolai felvételi. A legfontosabb információk erről a következők.Hamarosan elkezdik meghirdetni a nyílt napok dátumait, legkésőbb 2023. október 20-ig pedig a tanulmányi területeikről és pontszámítási szabályaikról szóló felvételi tájékoztatóikat is közzé kell tenniük a középiskoláknak, beleértve azt is, hogy a felvételihez kérik-e a központi felvételi megírását, valamint hogy szerveznek-e szóbeli vizsgát. Ettől az időponttól kezdve fontos lesz rendszeresen figyelni az Oktatási Hivatal oldalát.

Központi felvételi

Az Oktatási Hivatal 2023. november 15-ig teszi közzé azoknak a 6 és 8 osztályos gimnáziumoknak a jegyzékét, ahol januárban megírhatják a diákok a központi felvételi vizsgákat. A központi felvételire november 30-ig lehet leadni a jelentkezést közvetlenül annál az intézménynél, ahol szeretné a jelentkező megírni a vizsgát. Fontos, hogy ezt bármelyik vizsgát hirdető intézményben meg lehet tenni, nem feltétlen kell annak az intézmények lennie, ahová később jelentkezni akarunk.

"A tesztet csak egyszer, egy iskolában kell megírni, annak eredményét országszerte elfogadják, hiszen a feladatsorok mindenki számára egységesek" - figyelmeztet a Hivatal.

A központi felvételi vizsgát 2024. január 20-án, szombaton délelőtt 10:00-kor tartják mindenki számára. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon vizsgáznak a nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumba jelentkező, és a kilencedik osztályba készülő diákok is.

Amennyiben erről a vizsgáról valamilyen komoly, igazolható indokkal - például betegség miatt - lemaradt valaki, 2024. január 30-án, délután 14:00-kor pótló központi felvételi vizsgát szerveznek. Ha viszont ezen sem tud a jelentkező részt venni, több lehetősége nem lesz a központi felvételi megírására.

Mikor érkeznek az eredmények?

A központi írásbelin elért pontszámokról az Oktatási Hivatal által meghatározott módon 2024. február 9-ig értesít a vizsgát szervező iskola. Ilyenkor az iskolák általában a honlapjukon is közzé tesznek egy jegyzéket, amiben az azonosító alapján megtalálható, ki hány pontot ért el.

Jelentkezés

A jelentkezési lapokat 2024. február 21-ig továbbítják az általános iskolák. Ezt azt jelenti, hogy eddig az időpontig kell kitölteni a tőlük kapott jelentkezési lapot, és kiválasztani azokat a középiskolákat, ahová a jelentkező szívesen bekerülne.

Ha megvan a központi felvételi megírása, az elért pontszám segíthet a megfelelő iskolák kiválasztásában. Fontos, hogy ezen a sorrenden egyszer, 2024. február 8 és 10 között módosítható, új intézményt viszont már nem lehet megjelölni, maximum csak a preferencia sorrendeen lehet változtatni. Például, ha az iskola tartott szóbeli felvételit, ami a vártnál jobban, vagy éppenséggel rosszabbul sikerült, le lehet cserélni, hogy a megjelölt iskolák közül melyik legyen az első helyen.

A szóbeli felvételiket egyébként - amennyiben a megjelölt intézményben van - 2024. március 4 és 20 között tartják. Ilyet viszont nem minden iskolában szerveznek, ezért mindenképp  érdemes alaposan átolvasni a felvételi tájékoztatókat.

Mikor jön az eredmény?

A sikeres felvételről, vagy épp az elutasításról szóló határozatot 2024. május 2-án adják ki.

Amennyiben egyik helyre sem sikerül bekerülni, azokban az iskolákban, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel rendkívüli felvételi eljárást hirdethetnek. Ebben az esetben a jelentkezést már egyénileg kell intézni, közvetlenül abban az intézményben, ahová szeretnénk bekerülni. A benyújtott felvételi kérelmekről május 22-ig dönt az igazgató, rendkívüli felvételit viszont egészen augusztus végéig hirdethetnek az intézmények.

A beiratkozás a középfokú iskolákba 2024. június 26-28. között lesz.

https://eduline.hu/kozoktatas/20230917_kozepiskolai_felveteli_2024_idopontok_tudnivalok


2023-09-19 22:48