Fontos határidő előtt a gázzal fűtők, meg kell fontolni a gázóra-diktálást


Közelít július 31-e, amikor ismét „új év" kezdődik a gázfogyasztók számára. Ekkortól jár újra a nagyjából 1800 köbméter kedvezményes gáz. Sokan teszik fel a kérdést, hogy érdemes-e július 31-én diktálni, hogy tiszta lappal kezdjük az új szezont és pontosan számoljunk el a régivel. A válaszokat az infostart.hu gyűjtötte egybe.


Mint emlékezetes, Németh Szilárd rezsibiztos 2022 júliusában jelentette be a rezsicsökkentés korlátozását: ennek alapján a földgáznál 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis havi 144 köbméterig meghagyta a kormány a kedvezményes tarifát, amely 102 forint köbméterenként. Aki viszont túllépi az éves fogyasztási limitet, az kiesik a rezsicsökkentett körből, és úgynevezett „lakossági piaci árat” kell fizetnie a gázért, amely 747 forint köbméterenként.

A kedvezményes mennyiség aktuálisan 2023 augusztus 1 és 2024 július 31 között jár. Ennek mértéke 63645 megajoule (MJ) ami 1800 köbméter, de területenként különbözhet. A kormány minimum 1729 köbmétert garantál.

Kell-e diktálni július 31-én? – erre ad választ annak a 110 ezres Facebook-csoportnak az alapítója, amely főleg a gázszámlák értelmezésében segíti tagjait.

Ribárszki Anna azt írja a zárt csoportban, hogy „azoknál, akik diktálni szoktak, szinte mindegy, hogy diktálnak-e, bár tavaly nyáron volt vagy két fűtéses nap, és az megtréfálta a csak fűtéses diktálósokat. Ha az idén is lesznek ilyen hideg nyári napok, akkor inkább diktáljanak július 31-re is” – idézi a portál.

Más kérdés, hogy mit tegyenek a részszámlások, köznyelven az átalányosok. A szakértő szerint elő kell venni az előző elszámolót, és megnézni, hogy 2023.07.31-re milyen óraállás szerepel rajta, akár diktált akkorra, akár becsült az érték.

Ezután érdemes megnézni a gázórát, hogy hol áll.

Ha a kettő közötti különbség belefér a kedvezményesbe – és majdnem el is éri azt -, akkor érdemes diktálni.

Azaz ilyenkor kihasználja az ember a kedvezményes mennyiséget, és nem is marad bent sok. Ha sok lenne a bent maradó mennyiség, akkor nem biztos hogy érdemes diktálni, mert ha utána esetleg túlfogyasztás van, akkor egy visszabecsléssel jobban jár az ember.

Mit tegyenek a felülfogyasztók?

Ha a 2024.07.31-es óraállás olyan, hogy nem fér bele a kedvezményesbe 2023.08.01-hez képest, akkor nem érdemes diktálni. Miért? Mert akkor mindenképp lesz piaci ár erre a kvótaévre, de ha épp most szigeteltünk, vagy beállítottunk 1-2 hűtő-fűtő klímát – azaz csökkenni fog a fogyasztásunk -, akkor a mostani túlfogyasztás átcsúszhat a kisebb fogyasztású időszakra – írja Ribárszki Anna.

A stabilan alulfogyasztóknak ugyanakkor mindegy, hogy diktálnak-e vagy sem, és ugyanez igaz a megrögzött túlfogyasztókra is.

forrás: infostart.hu


2024-06-18 18:30