Ejtőernyős vb - Harmincnégy ország csapata indul Szolnokon


A 46. CISM katonai ejtőernyős világbajnokság, amelyet július 2. és 13. között rendeznek Szolnokon házigazdája az MH Kiss József 86.Helikopterdandár lesz - jelentette be Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón.    Elmondta: egyes országokból versenybírók is érkeznek, így velük számolva csaknem harminckilenc ország képviselőit várják Szolnokra.

    Hozzátette: a világbajnokság meghatározó jelentőséggel bír ez évben a Magyar Honvédség, a magyar haderő életében. Kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács hazánknak ítélte a világbajnokság rendezésének jogát, hiszen 2018-ban már megrendezték a vb-t Szolnokon.
    A világbajnokság helyszínének kiválasztásakor meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a magyar katonai ejtőernyős válogatott tagjait a világ legjobbjai között tartják számon - fűzte hozzá. Hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Oroszországból a magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is hazahozták - mondta.
    "Ezért büszkének kell lenni rájuk, a Magyar Honvédségre és az ejtőernyős képességre"- emelte ki.
    Bali Tamás bemutatta az ejtőernyős csapatot, amelynek kapitánya Bánszki Tamás százados, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár ejtőernyős kiszolgáló csoportjának parancsnoka. A csapat tagjai az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál szolgáló Hirschler Gábor zászlós, Varga Tamás zászlós; Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezredtől és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál szolgáló Gőgös Péter zászlós.
    Bali Tamás elmondta: július 2-án érkeznek a csapatok, július 3-án a szolnoki Hild téren lesz a megnyitó ünnepség, majd aznap délután már megkezdődnek a bemelegítő ugrások. Július 4-től 11-ig tartanak az ejtőernyős versenyszámok, amelyeket bárki térítésmentesen megtekinthet a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren. A versenyszámok között lesz egyéni illetve csapat célbaugrás, stílusugrás, egyéni, illetve csapat összetett verseny, formaugrás - sorolta. A stílusugrás versenyszámot a szolnoki helikopterdandár repülőterén fogják megszervezni - fűzte hozzá. a szandaszőlősi helyszínről szállnak fel a repülő eszközök, illetve ott alakítják ki a célbaugró versenynek a földetérési pontot, a versenyszabályzatnak megfelelő méretű és vastagságú szivaccsal, valamint az értékelő platformmal, a speciális szenzorokkal, amelyek az értékelő software-hez csatlakoznak. A versenyt az MH Kiss József 86. helikopterdandár H145M és H225M helikopterével bonyolítják le - közölte. Hangsúlyozta: a verseny súlyát mutatja, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) elnöke a helyszínen lesz a verseny teljes időtartama alatt.
    Bánszki Tamás elmondta: megkezdték a felkészülési ugrásokat a világbajnokságra, amelyek 95 százalékát már sikerült teljesíteniük. Jövő hét szerdán kezdik a versenyszezont, Franciaországba utaznak a célbaugró világkupa sorozat első fordulójára. Júniusban folytatódik a világkupa, majd a világbajnokság következik. A leglátványosabb versenyszámnak a célbaugrást nevezte, hozzátéve: "ebben vagyunk jók mi magyarok és ebben igyekszünk majd szép eredményt elérni és felállni a dobogóra".

forrás: MTI


2024-05-24 17:59