Újabb 28 corvina digitális másolata vált elérhetővé online


Hunyadi Mátyás egykori Corvina könyvtárából újabb 28 darabnak a digitális másolata vált elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) corvinákat bemutató honlapján.    "Ma 28 digitális corvinát bocsájtunk a nagyközönség rendelkezésére jóminőségű képekkel, magyar és angol nyelvű adattartalommal" - emelte ki Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a köteteket bemutató sajtótájékoztatón.

    Hangsúlyozta: a lehető legtöbb corvinát szeretnék elérhetővé tenni tartalomszolgáltatásukban, ezért folyamatosan beszerezik és a feltöltik azok digitális másolatait.
    Hozzátette: a 2022 májusában újraindított corvina újraegyesítési program keretében 2024 májusáig összesen 46 corvina digitális másolatát sikerült megszerezniük, valamint 19, már korábban beszerzett tétel közzétételéhez kaptak engedélyt. A mostani 28 kódexet nyolc ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Lengyelország és Csehország intézményei bocsátották az OSZK rendelkezésére.
    "A töredékeiben is fontos Corvina könyvtár gyűjteménye nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatás egyik állandó, jelentős forráscsoportja, valamint Magyarország egyik kulturális jelölője a világban, ezért nagyfokú szakmaisággal és korunk elvárásaihoz mérten kell ápolnunk" - emelte ki az igazgató.
    Mátyás király egykori könyvtára fénykorában több mint 2000 kötet tartalmazott, ebből ma az OSZK 37 darabot őriz. A corvinák nagybecsű humanista örökségünk, amelyeknek virtuális megjelenítője a 2002-ben létrehozott OSZK corvina-honlap, a corvina.hu - hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy a 2018-ban megújult szolgáltatás a kódexek, valamint kisebb részben ősnyomtatványok teljes képi megjelenítésével mutatja be a corvinakutatás aktuális helyzetét.
    Rózsa Dávid az OSZK fontos feladatának nevezte, hogy az online térben jó minőségű, megbízható tartalommal, ingyenesen tegyék hozzáférhetővé a könyvtár több mint tízmilliós gyűjteményét. Mint mondta, az épületben működik Közép-Európa legnagyobb és legjelentősebb eszközparkú digitalizáló központja, amely nagytömegű digitalizálásra és a kiemelten védett műtárgyak megőrzésére egyaránt képes, évente 13 millió oldalt tudnak digitalizálni. "Ezzel a kapacitással a legszűkebb nemzetközi élmezőnyben van" - fűzte hozzá.
    Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár úgy fogalmazott: fontos tudatosítani, hogy Mátyás király könyvtárát nem zsákmányként hordták össze a világ minden pontjáról, hanem jelentős részük Budán készült. Felidézte, hogy a Bibliotheca Corvina korának második legnagyobb könyvtára volt, azonban a hatalmas gyűjteménynek csupán a tíz százaléka maradt fent. Ezeket jelenleg 14 ország 44 gyűjteménye őrzi. "Minden egyes darabja kivételes, felbecsülhetetlen műalkotás" - emelte ki, hozzátéve, hogy a corvinák összegyűjtése a digitalizáció révén teljesedhet ki, és érhet révbe az a másfél évszázados álom, hogy Mátyás könyvtára újra Budán legyen.
    Zsupán Edina, a Corvina-projekt vezető kutatója és szerkesztője elmondta, hogy másfél évszázados célja az intézménynek, hogy a világon szétszóródott corvinákat valamilyen formában összegyűjtse. Mintegy húsz évvel ezelőtt indult meg a fennmaradt és a világ könyvtáraiban szétszórva őrzött kódexek szisztematikus, részletes újrafeldolgozása és a külföldi gyűjtemények közül a wolfenbütteli Herzog August Bibliothek járult hozzá elsőként ahhoz, hogy a náluk őrzött kilenc corvina teljes digitális másolata felkerülhessen a corvina-honlapra.
    A könyvtár 2018-2019-ben rendezett nagyszabású corvinakiállítást, amely az új eredmények alapján, monografikus módon mutatta be Mátyás könyvtárát, különös tekintettel a budai kódexkészítésre. Az OSZK 2022 tavaszán a teljesség igényével fordult a külföldi őrzőgyűjteményekhez, és folyamatosan igyekszik beszerezni, majd a honlapján közzétenni a corvinák hiányzó digitális másolatait.

forrás: MTI


2024-05-17 20:43