Pécsi programkínálat a turisztikai főszezonban


Fesztiválokkal, koncertekkel, kiállításokkal és az elmúlt időszakban fejlesztéseken áteső világörökségi helyszínekkel is várják a látogatókat a baranyai vármegyeszékhelyre a turisztikai főszezonban - közölte a pécsi önkormányzat az MTI-vel.    A helyhatóság közleménye szerint idén is a Pécs Nyitva elnevezésű kampány keretében igyekeznek népszerűsíteni a turisták körében a mecsekaljai város nyári kulturális programjait, a helyi szolgáltatókat és attrakciókat.

    Mint írták, a város felkészült, a partnerek számos programmal, újdonsággal, érdekességgel várják a helyieket és idelátogatókat egyaránt.
    Már zajlanak a Színházi Olimpia pécsi eseményei, Toulouse-Lautrec-kiállítás nyílt a Csontváry Múzeum épületében, hétvégén rendezik meg a Pécsi Egyetemi Napokat, de napokon belül újra kulturális szabadtéri programokkal fogadja az érdeklődőket a legendás pécsi Rózsakert, a Mecsextrém Park kínálata bővült, nyárra pedig újra fogadhat vendégeket az Ókeresztény Mauzóleum után szintén felújított világörökségi helyszín, a Cella Septichora Látogatóközpont - sorolták a közleményben
    A Zsolnay Kulturális Negyed állandó kiállításai mellett idén is megrendezik a legnépszerűbb hagyományos programokat, mint a májusi Zsolnay Pikniket, a városi gyereknapot, míg a kultnegyedet fenntartó társaság megszervezi a tradicionális LokArt+SétaTér Fesztivált, a Zsolnay Fényfesztivált, nyár végén pedig a családosok legnagyobb pécsi rendezvényét, a Szamárfül Fesztivált.
    Emellett a kultnegyed vasárnaponként kertmozival, kellemes esti koncertekkel, tematikus sétákkal és Zsolnay Plázs névre keresztelt hangulatos pihenő- és gasztrohelyszínnel is készül.
    További érdekesség, hogy júniusban a Zsolnay Negyed Laborjában a LokArt Fesztiválhoz kapcsolódóan nyílik a budapesti Illúziók Múzeuma utazó kiállítása - emelték ki a közleményben.
    A megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó Janus Pannonius Múzeum (JPM) helyszínein is lesznek újdonságok: a háromévente mindössze három hónapra kiállítható Toulouse-Lautrec-litográfiagyűjtemény darabjai a Csontváry Múzeum falaira kerültek, amíg a magyar festőgéniusz művei Budapesten vendégeskednek, a Király utcai Vasváry-házban pedig a Petőfi-emlékévhez kapcsolódó, Hűséggel és bátorsággal című, a reformkort megidéző kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A Múzeumok éjszakája Pécsen mindezek mellett több mint 50 programmal várja majd a látogatókat.
    A sportok szerelmesei május 12-én a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny mezőnyének szurkolhatnak Pécs emblematikus részein, míg az autóversenyek rajongói a június 22-24. között immár 56. alkalommal megrendezett Mecsek Rallye szakaszain szurkolhatnak a magyar ralisport kiválóságainak. Emellett lesz futókörök napja a Tüskésréten, május végén pedig egy nagyszabású serdülő vízilabda OB-nek ad otthont a város.
    Május közepétől újra koncertektől lesz hangos a Káptalan Kert is.
    A közleményben kitértek arra, hogy számos, Pécs turizmusának fejlődését szolgáló további fejlesztés is zajlik a városban, így az ókeresztény, világörökségi értékeket bemutató a Cella Septichora megújul, látványosan halad a JPM új látogatóközpontjának kialakítása a Széchenyi téren és még idén befejezik a fél évszázada emelt pécsi TV-torony körül a Misina tető megújítását és környezetének rehabilitációját.
    Az aktuális programokról és a pécsi turisztikai kampányról folyamatosan frissülő tartalmat találhatnak az érdeklődők a pecs.hu/esemenyek és a pecsnyitva.hu webcímeken.

forrás: MTI


2023-04-28 14:28