Öt év után elkészülhet a budapesti reptér parkolója


A jelentősen bővülő repülőtér 2-es terminálja előtti régi/új parkolót hamarosan újra használatba lehet venni, és villanyautó-töltőkről is gondoskodik az üzemeltető.A Budapest Airport központi nagy parkolóját 2018. október 1-én lezárták egy új parkolóház építése miatt. Az ide tervezett többszintes létesítmény adott év március 1-i keltezésű építési engedélyét 2018 december 10-én vonta vissza Budapest főváros kormányhivatala, azután, hogy az építési munkálatok már megkezdődtek. A vállalat tavaly úgy döntött, hogy visszaépíti a korábbi terminálparkolót, új funkciókkal kibővítve azt.

A munkálatok nemrégiben megkezdődtek, és információink szerint a nyári csúcsforgalom előtt, várhatóan már júniusban el fog készülni a 786 férőhelyes régi/új parkoló, melyben többek közt elektromos autó töltőpontokat is üzembe helyeznek.

Nyolc dedikált parkolóhelyet kapnak az utazási irodák turistabuszai, a reptérre érkezők pedig az autóiktól fedett járdán, pár perces sétával közelíthetik meg a 2A és 2B terminálokat.

Tervek szerint az új parkoló addig lesz használatban, amíg el nem kezdődik a jelenleg tervezési fázisban lévő harmadik terminálhoz kapcsolódó úgynevezett multimodális csomópont építése. Ide nemcsak autóval vagy taxival, hanem busszal vagy vonattal is meg lehet majd érkezni, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor készül el a sokak által régóta várt reptéri vasútvonal.

A harmadik terminál első fő részeit várhatóan 2030-ban adják át, ily módon a reptér kapacitása meg fog duplázódni. Az első terminál újranyitását 2025-re tervezik, ennek tervei készen vannak, jelenleg az engedélyek beérkezésére várnak. A korábban tervezett többszintes parkolóházat is meg szeretnék építeni egy új helyszínen.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2022-ben 12,2 milliós utasforgalmat bonyolított le, hosszú távon évi 25 millió főre szeretnék bővíteni a kapacitást.

forrás: Hvg

https://hvg.hu/cegauto/20230126_5_ev_utan_ujra_lehet_majd_parkolni_a_budapesti_repter_foparkolojaban_mutatjuk_a_munkalatokat


2023-01-31 18:53