Kevesen kötnek jövedelempótló biztosítást


A munkanélküliséginek is hívott jövedelempótló biztosítást a megkérdezettek kétharmada nem ismeri, a hivatalos statisztika szerint tavaly ezer alatti ilyen biztosítást kötöttek az alkusz és tanácsadó PBA Praeventio Zrt. tájékoztatása szerint.A PBA saját ügyfelei körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek 27 százaléka volt már 2 hónapnál hosszabb ideig munkanélküli, így segítségére lett volna egy ilyen biztosítás.

A piacon lévő jövedelempótló biztosítások munkanélküliség, tartós betegség és baleset esetén fizetik a bér legfeljebb 70 százalékát, 6 hónapon keresztül. Nem jár térítés akkor, ha a biztosított mond fel, vagy közös megegyezéssel távozik a munkaadójától.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint tavaly 1011 olyan biztosítást kötöttek, amely különböző pénzügyi veszteségek kompenzálását szolgálta. A jövedelempótló biztosítás ezek körébe tartozik, és biztosan kevesebb ezernél. Az elterjedését - és a munkavállalók biztonságát - segítené, ha adókedvezmény járulna ehhez a biztosításhoz.

Az Allianz kiterjedt ügyfélköréhez képest a munkanélküliségre szóló biztosítással rendelkező ügyfelek száma viszonylag alacsonynak mondható - közölte a biztosító.

A munkanélküliségre szóló biztosítás két termékkörhöz kapcsolódik. Így az Allianz egyik élet- és személybiztosításának részeként választható, de a munkanélküliségre szóló biztosítás önállóan nem, csak ebben a biztosítási programban köthető meg. Az Egzisztencia programokat alkotó négyféle biztosítási program mindegyike tartalmaz munkanélküliségre szóló biztosítási fedezetet. A biztosítási összeg 30-120 ezer forint között alakul.

(MTI)


2014-05-28 10:20