A gyógyszerek vásárlásakor is figyeljünk a lejárati időre!


Ne csak az élelmiszerek, a gyógyszerek vásárlásakor is figyeljünk a lejárati időre! A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ezúton is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a gyógyszerek vásárlásánál is ellenőrizzük a felhasználhatósági időt, és annak  túl közeli lejárata esetén mérlegeljük, hogy ezen időn belül fel tudjuk-e használni a terméket.Az utóbbi időben több fogyasztói bejelentés érkezett, mely arról számolt be, hogy a gyógyszertárban kiváltott gyógyszerek felhasználhatósági ideje – a kiváltás napjától számítva – pár napon belül lejár, így annak rendeltetésszerű felhasználása szinte lehetetlen. A különböző gyógyszerek a feltüntetett  lejárati időn belül jogszerűen forgalmazhatóak, azonban, ha túl közeli a felhasználhatóság vége, akkor értelmét vesztheti a vásárlás, hiszen a készítmények többségét a vásárlók hosszabb időszak alatt kívánják „elfogyasztani”.

 

Mindezekre tekintettel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ezúton is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a gyógyszerek vásárlásánál is ellenőrizzük a felhasználhatósági időt, és annak  túl közeli lejárata esetén mérlegeljük, hogy ezen időn belül fel tudjuk-e használni a terméket.

 

 

A gyógyszerek hatóanyaguktól vagy gyógyszerformájuktól függően más-más felhasználhatósági idővel rendelkeznek. A kevésbé érzékeny hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek akár öt évig is megőrzik minőségüket, míg mások (vakcinák, szemcseppek) csak néhány hónapig használhatók fel.

 

Sokszor olvasható a készítményeken, hogy felbontás után már csak bizonyos ideig őrzik meg minőségüket. Ez leginkább azoknál a szemcseppeknél és magas cukortartalmú szirupoknál fordul elő, ahol fontos szempont a baktérium- és gombamentesség, a sterilitás megőrzése. Ezeket az utasításokat feltétlenül be kell tartani!

 

Még rövidebb lehet a felhasználhatósági ideje azoknak a készítményeknek, amelyeket az orvos receptjére egyedileg, személyre szabottan készítenek el a gyógyszertárban. Ezek az ún. magisztrális gyógyszerek, amelyeknél a stabilitás és eltarthatóság éppen az egyedi összetétel miatt nehezen határozható meg. A kellő szakmai ismerettel, tapasztalattal rendelkező gyógyszerész több tényezőt figyelembe véve állapítja meg ezeknek a kenőcsöknek, szemcseppeknek, kúpoknak stb. a biztonságos felhasználhatósági idejét. Ez minden esetben megtalálható a készítmény címkéjén (az úgynevezett szignatúrán).

 

Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról szóló30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet 2. § (2) bekezdés h) pontja szerint a gyógyszer csomagolásán magyar nyelven fel kell tüntetni a lejárati időt (év/hónap).

 

A fentiekre tekintettel és a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett fontos, hogy minden esetben már a gyógyszertárban tájékozódjunk a gyógyszerek felhasználhatósági idejéről.

Túl közeli lejáratú gyógyszer értékesítése esetén a vásárló a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségnél is élhet bejelentéssel, ugyanis bizonyos esetekben ez a tevékenység tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak is minősülhet.

 

Vonatkozó jogszabályok

 

 


2011-11-03 23:45