Semmelweis Egyetem: Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei

Nemcsak az elhízás megelőzésében, hanem a változókorral járó egyéb tünetek csillapításában is segíthet az az étrend, melyről a Nutrient nevű szakfolyóiratban publikáltak magyar dietetikusok. Becslések szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nőt érinthet a menopauza, melynek csupán kezdeti tünetei a súlygyarapodás vagy a hőhullámok. A klimaxba lépve a nők más egészségügyi problémákra is fogékonyabbak, ezek megelőzésében szintén segíthet az a diéta, melyet a Semmelweis Egyetem kutatói, nőgyógyászai és dietetikusai, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Menopauza, valamint a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság is ajánl az érintetteknek.

Tavasszal is folytatódik a jubileumi Ludovika Szabadegyetem

A tavaszi félévben is folytatódik az NKE Ludovika Szabadegyetem. A tizedik tanévét megkezdő, a lakosság számára is nyitott előadássorozat továbbra is kéthetente keddenként várja az érdeklődőket az Oktatási Központban.

Átadták a Kodály Műhelyt a budapesti Városmajorban

Átadták a Kodály Műhelyt a budapesti Városmajorban. Az intézmény küldetése, hogy helyet adjon kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek.

Idén is elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csiksomlyói búcsúba

Idén is elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csiksomlyói pünkösdi búcsúba. A zarándokvonat május 17-én indul és pünkösdhétfőn érkezik vissza - közölték a szervezők budapesti sajtótájékoztatón. A négynapos program legfontosabb eseményei a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

Színház, kiállítás, zene a nagykanizsai tavaszi művészeti fesztiválon

Színházi előadásokkal, zenei produkciókkal és képzőművészeti kiállítással várja látogatóit március közepétől Nagykanizsán a Tavaszi Művészeti Fesztivál - közölte sajtótájékoztatón a Hevesi Sándor Művelődési Központ (HSMK) intézményegység-vezetője.

István király címmel tart bemutatót a Nemzeti Színház

Sík Sándor István király című művének színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színház március 2-án Berettyán Nándor rendezésében - közölte a teátrum az MTI-vel. Sík Sándor műve az államalapító utolsó napjaira fókuszál, István végső dilemmájára, hogy kire hagyja a koronát: az Árpád-vérből való pogány, de magyar Vazulra vagy a keresztény, de velencei Orseolo Péterre? "A kérdés nemcsak nehéz, de húsbavágó, ma már, több mint ezer év távlatából tudjuk, mekkora tétje lehet az ilyenfajta döntéseknek" - áll az előadás ismertetőjében.

Visszaváltás elnapolva

A magyarországi boltok többségébe már telepítették a PET-palackok és alumíniumdobozok visszaváltására alkalmas automatákat, csak nincs mit visszaváltaniuk. A furcsa helyzet oka, hogy amíg az állam arra kötelezte a rendszert működtető Mohu Mol Zrt.-t, hogy idén január 1-jéig helyezze ki a gépeket a négyszáz négyzetméternél nagyobb élelmiszer­üzletekbe, addig az italgyártók június 30-áig haladékot kaptak a visszaváltható palackok bevezetésére. A Mohu szerint tavasztól már dobálhatunk az automatákba, kérdés, lesz-e rá hajlandóság.

MNB: márciusban rendkívüli lehetőség nyílik a lakásbiztosítások újrakötésére

Idén márciusban - ha az érintett ügyfél úgy dönt - egy hónapig soron kívül átköthetővé válnak a lakásbiztosítások. Az erről szóló tájékoztatót a biztosítóknak február 15-ig kell megküldeniük ügyfeleiknek - hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Irodalom és képzőművészet találkozik a Kertész Imre Intézet új programsorozatában

Irodalom és képzőművészet találkozik a Kertész Imre Intézet új, Képírók címmel induló, havonta jelentkező ingyenes művészettörténeti programsorozatában.

PM: februártól 20,6 százalék a Babakötvény éves kamata

Rekordmagasra, 20,6 százalékra emelték a Babakötvény éves kamatát. A családok már 350 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást Babakötvényben, amelynek összege eléri a 310 milliárd forintot.