Főoldal Heti TOP hírek Havi TOP hírek Archívum Magunkról
Életmód Pénzügyek Cégügyek Oktatás Pályázatok Szabadidő Közlekedés Jogi ügyek Egyéb


Nyártól új számon (11800) érhető el a telefonos tudakozó
Így tudhatja meg egyszerűen, hogy tényleg megbízható-e a vírusirtója
Sziget - Egy héttel később rendezik idén a fesztivált
Veszélyben a Windows XP-t használó gépek
Már kérhető az egységes területalapú támogatás


Hogyan állapítják meg az öregségi nyugdíjat?
Kihirdették az idei építőipari rezsióradíjat
Vissza nem térítendő támogatás fiatal gazdáknak
Változnak a növekedési hitelprogram (nhp) feltételei
Május 15-ig igényelhető a területalapú támogatás és a nemzeti támogatásÁprilis 16-án emelkedik a benzin ára
Magyarország legveszélyesebb útjai
Április 9-én csökken az üzemanyagok ára
Hol mérnek sebességet áprilisban?
Emelkednek az üzemanyagárak április 2-án


Kinek jár a képzési támogatás?
Kedvesményes kamatozású hitellehetőség kisvállalkozásoknak
Nem szabad egyszerre számlát és nyugtát is kibocsátani
Mikor forduljon a GVH-hoz?
Ilyen lesz a cafeteria 2014-ben


Készítsünk látványos diagramokat, ingyen!
Segítség a közérdekű adatok közzétételében


Hosszabb nyitva tartással működnek az okmányirodák a választás hetében
Ellenőrizze, hogy nem törték-e fel wifi routerét!
Lakáseladás: íme a leggyakoribb tévedések
Jelentkezőket vár a rendőrség a hivatásos állományba
December 15-étől lehet beadni a felvételi jelentkezéseket

   Pontosan hova is kell most útlevél?           

Az útlevéllel, illetve személyivel történő utazás körül még manapság is sok tévhit, helytelen információ kering. Sokan nem tudják például, hogy a horvátországi nyaraláskor elegendő-e a személyazonosító igazolvány, vagy hogy mit jelent az, hogy Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek.


Lássuk tehát, kinek érdemes minél előbb felkeresnie az okmányirodát, ha nyaralás előtt még útlevelet kellene igényelnie!

 


Személyi vagy útlevél?

 

A nyári utazások közeledtével többen előkaparják a fiók legaljáról útlevelüket, hogy megnézzék, érvényes-e még egyáltalán, vagy ismét lehet sorban állni az okmányirodákban a nyári csúcsban. Többeknek fejtörést okoz ugyanis, hogy pontosan melyek azok az országok, ahova valóban nem kell útlevél a belépéshez, és hogy ez az EU-tagságunkból, vagy a schengeni övezethez való tartozásunkból következik-e. Tisztázzuk hát gyorsan, hogy mik a szabályok! Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk napjától, vagyis 2004. május 1-jétől a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást.

 

Az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, valamint ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetséges. Ennek megfelelően a következő, EGT tagországok esetén lehetséges útlevél nélkül, érvényes személyivel is utazni: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, (Magyarország), Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

 

 Az EGT tagállamok, mint a felsorolásból is látszik, nem azonosak az EU 27 tagállamával, Liechtenstein, Norvégia és Izland ugyanis nem tagja az Uniónak. Az EGT-n kívüli harmadik országba is lehetséges személyivel utazni, amennyiben azt nemzetközi szerződés kifejezetten lehetővé teszi. Kétoldalú nemzetközi szerződés alapján személyi igazolvánnyal kizárólag Andorrába, Horvátországba és Svájcba lehet utazni. A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal, ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is, beutazhatnak Horvátországba, illetve Svájcba, utóbbi esetén azonban előfordulhat, hogy régebbi típusú, csak magyar nyelvű és kézzel írott személyi igazolványnál hosszabb időbe telik az iratok vizsgálata. Mi köze akkor ennek schengenhez? A személyivel történő utazáshoz semmi, mivel ez nem schengeni vívmány, hanem uniós tagságunkból következő alapjog. Ahhoz azonban már igen, hogy milyen hosszú sorban állásra kell számítani a határátkelőknél, a repülőtereken, vagy épp a kikötőkben. 2007. december 21. óta ellenőrzés nélkül, bárhol átléphetjük az EU belső határait, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell magunknál tartani az utazásra jogosító okmányunkat (útlevél, vagy személyi), ugyanis ezzel csak az ellenőrzés módja változott meg. Az úgynevezett mélységi ellenőrzési rendszer keretében, egy adott ország területén belül bárhol igazoltathatnak minket, sőt indokolt esetben még vissza is állíthatják átmenetileg a határellenőrzést (lásd. Ausztria az EB ideje alatt).

 

Az EU tagállamok közül sem mindegyik ország tagja azonban a schengeni egyezménynek. Öt ország: Bulgária, Ciprus, Írország, Nagy-Britannia és Románia esetében tehát továbbra is határellenőrzés után lehetséges a belépés. Ezzel szemben Norvégia és Izland tagja a schengeni egyezménynek. Mi a helyzet a repülőtereken? Minden schengeni ország repülőterén fizikailag el kell különíteni a belső és külső járatokat, amit aszerint különböztetnek meg, hogy schengeni tagállamból schengeni tagállamba repül-e anélkül, hogy nem schengeni tagországban megszakítaná útját. Ferihegyen 2008. március 30-tól a schengeni zóna 23 államába induló és az onnan érkező járatok a 2A terminált, az övezeten kívüli országokba menő és az onnan jövő gépek pedig a 2B terminált használják. A fapados légitársaságokat fogadó 1-es terminál a schengeni és a nem-schengeni utasokat is fogadja. A belső járatoknál megszűnt tehát a személyforgalom-ellenőrzés, vagyis útlevélkezelés nélkül bejuthatunk a géphez, illetve a repülőtér érkezési várójáig. A poggyászok és személyek átvilágítása ugyanakkor változatlan marad. A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező, 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre, így a schengeni övezet országaiba is!

 

Mi a helyzet vízum ügyben? 

 

Nyaralások alkalmával többen Európán kívüli, vagy legalábbis EU-n kívüli országot választanak célpontként. Mielőtt nekiindulnánk a nagy útnak, mindenképp nézzünk utána, hogy melyek azok az országok, ahova turistaként is vízumot kell igényelnünk, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. Kedvelt turistacélpontoknak számít például Jemen, Kambodzsa, Kína, Kuba, Mongólia, Oroszország, Thaiföld, Törökország vagy Vietnám, ugyanakkor fontos tudni, hogy ezekbe az országokba (sok más ország mellett) vízum birtokában lehet csak belépni. Kínában, még az Olimpia idején érkező turistáknak is vízumot kell igényelniük! Törökországba is csak érvényes útlevél, vízum és anyagi fedezet birtokában léphetünk be, kivéve ha diplomata, vagy szolgálati útlevéllel rendelkezünk. A legfeljebb egy hónapos tartózkodást és egyszeri belépést lehetővé tévő, turista célú vízumot fel lehet venni a határállomásokon is, melynek díja 20 euro. A vízum kiadásának feltétele, hogy az útlevél érvényessége meghaladja a kiadott vízum érvényességét, érdemes tehát belenézni indulás előtt útlevelünkbe. Az utóbbi szabály a többi vízumköteles ország esetén is igaz, sőt van ahol legalább fél évig érvényes útlevéllel kell rendelkezni az engedélyezéshez. Ha mégis útlevélre lenne szükségünk... 

 

Magánútlevél igényléséhez bármelyik hazai okmányirodához, külföldön pedig a külképviselethez fordulhatunk. Útlevelet csak személyesen lehet igényelni, meghatalmazott útján csak akkor járhatunk el, ha orvosi igazolással tanúsítjuk, hogy egészségügyi állapotunk nem engedi a személyes ügyintézést. Mindenképp vigyük magunkkal igényléskor személyinket és lakcímkártyánkat, valamint régi útlevelünket is, utóbbit ugyanis le kell adnunk, vagy érvényteleníttetnünk kell. Útlevelet 2, 5, illetve 10 évre igényelhetünk, melyek nem hosszabbíthatók meg. Természetesen a kérelemért illetéket kell fizetnünk, korosztálytól, illetve érvényességi időtől függően.

 

Forrás: utazasitanacsok.hu

2013.07.28 11:52


Perfect Job - Állás gyorskereső

Módosultak a kötelező jótállás szabályai
Nemcsak a házastárs, a szülők is örökölnek az új Ptk. szerint
Kik ajándékozhatnak illetékmentesen?
Kétszázezer hibás környezetvédelmi matrica - ellenőrizze Ön is
Budapesten nyílik Európa első ingyenes tesztáruháza


Szépkártyások figyelem! - Május végén eltűnik a kártyaegyenleg
Nyílt napot tartanak március 22-én a Budapesti Francia Intézetben
Beindultak a táborszervezők – közel 300 turnus egy helyen
Internetes jegyvásárlás koncertre, sporteseményre? Mire érdemes odafigyelnünk?
Nyilvános könyvtárak címjegyzéke - aktuális lista


Április 14-éig lehet jelentkezni a diplomamentő programra
Madárszóval tanulhatnak kottaolvasást a gyerekek
Itt lehet regisztrálni a Diplomamentő programra!
Március 17-18-án lehet a középfokú jelentkezéseket módosítani
Diákhitel Központ: mobilalkalmazáson keresztül is követhetik egyenlegüket a diákhitelesek