- Milyen alapvető higiénés követelményeket kell betartani a sütés-főzés során?
- A melegben még jobban oda kell figyelni az ételek megfelelő tárolására. Fontos, hogy az ételek elkészítése előtt és után is mossunk kezet, illetve csak a megfelelően megtisztított eszközöket használjuk az ételkészítés során. Lehetőség szerint külön eszközöket használjunk a zöldség félékhez, baromfihoz, halhoz és egyéb húsokhoz, tehát ne használjunk zöldségek előkészítéséhez korábban baromfi, tojás és hús előkészítéséhez használt eszközöket.
Sokan nem figyelnek erre, pedig a hűtést igénylő alapanyagokat mindig csak a felhasználás előtt szabad csak kivenni a hűtőszekrényből, de ide tartozik az is, hogy érdemes kerülni a nyersen fogyasztandó állati eredetű élelmiszereket. A hőkezelést igénylő termékeknél pedig ügyeljünk az alapos sütésre, főzésre - azaz mindig ellenőrizzük, hogy az étel kellőképpen átsült vagy megfőtt.
És ami talán a legfontosabb: kizárólag megbízható forrásból származó, friss alapanyaggal dolgozzunk.
A biztonságos grillezés 10 aranyszabálya
- kizárólag megbízható forrásból származó, friss alapanyaggal dolgozzunk;
- az ételek elkészítése előtt és után is mossunk kezet;
- ne használjunk zöldségek előkészítéséhez korábban baromfi, tojás és hús előkészítéséhez használt eszközöket;
- a hűtést igénylő alapanyagokat mindig csak a felhasználás előtt szabad kivenni a hűtőszekrényből;
- érdemes kerülni a nyersen fogyasztandó állati eredetű élelmiszereket;
- a hőkezelést igénylő termékeknél mindig ellenőrizzük, hogy az étel kellőképpen átsült vagy megfőtt;
- vékonyabb, szeletelt termékeket grillezzünk, hogy biztosan megfelelően át tudjuk sütni - a vastagabb húsokat alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig süssük;
- először a hűtést nem igénylő élelmiszereket, majd hőkezelést nem igénylő ételeket készítsük el;
- a sütést a hosszabb ideig készülő marhával és/vagy sertéssel kezdjük (ezzel párhuzamosan lehet akár a salátát is elkészíteni és fogyasztásig hűtve tárolni), majd a baromfival és legvégén a leggyorsabban elkészülő hallal folytassuk;
- az elkészített étel 2-3 óra szobahőmérsékleten eláll, de a termék megfelelő védelméről gondoskodni kell.