A biztonságos grillezés 10 aranyszabálya


Ahogy javul az idő, egyre több időt töltünk a szabadban, ezzel párhuzamosan pedig egyre többen döntenek a szabadtéri sütés-főzés, grillezés mellett. Az alapvető higiénés követelményekről, legfontosabb tudnivalókró Nacsa Ágnes, a Tesco frissáru-üzletágának technológiai vezetője nyilatkozott a Napi.hu-nak.



- Milyen alapvető higiénés követelményeket kell betartani a sütés-főzés során?

- A melegben még jobban oda kell figyelni az ételek megfelelő tárolására. Fontos, hogy az ételek elkészítése előtt és után is mossunk kezet, illetve csak a megfelelően megtisztított eszközöket használjuk az ételkészítés során. Lehetőség szerint külön eszközöket használjunk a zöldség félékhez, baromfihoz, halhoz és egyéb húsokhoz, tehát ne használjunk zöldségek előkészítéséhez korábban baromfi, tojás és hús előkészítéséhez használt eszközöket.

Sokan nem figyelnek erre, pedig a hűtést igénylő alapanyagokat mindig csak a felhasználás előtt szabad csak kivenni a hűtőszekrényből, de ide tartozik az is, hogy érdemes kerülni a nyersen fogyasztandó állati eredetű élelmiszereket. A hőkezelést igénylő termékeknél pedig ügyeljünk az alapos sütésre, főzésre - azaz mindig ellenőrizzük, hogy az étel kellőképpen átsült vagy megfőtt.

És ami talán a legfontosabb: kizárólag megbízható forrásból származó, friss alapanyaggal dolgozzunk.

A biztonságos grillezés 10 aranyszabálya

  • kizárólag megbízható forrásból származó, friss alapanyaggal dolgozzunk;
  • az ételek elkészítése előtt és után is mossunk kezet;
  • ne használjunk zöldségek előkészítéséhez korábban baromfi, tojás és hús előkészítéséhez használt eszközöket;
  • a hűtést igénylő alapanyagokat mindig csak a felhasználás előtt szabad kivenni a hűtőszekrényből;
  • érdemes kerülni a nyersen fogyasztandó állati eredetű élelmiszereket;
  • a hőkezelést igénylő termékeknél mindig ellenőrizzük, hogy az étel kellőképpen átsült vagy megfőtt;
  • vékonyabb, szeletelt termékeket grillezzünk, hogy biztosan megfelelően át tudjuk sütni - a vastagabb húsokat alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig süssük;
  • először a hűtést nem igénylő élelmiszereket, majd hőkezelést nem igénylő ételeket készítsük el;
  • a sütést a hosszabb ideig készülő marhával és/vagy sertéssel kezdjük (ezzel párhuzamosan lehet akár a salátát is elkészíteni és fogyasztásig hűtve tárolni), majd a baromfival és legvégén a leggyorsabban elkészülő hallal folytassuk;
  • az elkészített étel 2-3 óra szobahőmérsékleten eláll, de a termék megfelelő védelméről gondoskodni kell.

2014-07-29 18:26